Bel ons op: 015-7009731

Soorten oedeem

Er kan een onderscheid worden gemaakt in verschillende soort oedeem:
1. Veneus oedeem;
2. Lymfatisch oedeem;
3. Lip oedeem.

1. Veneus oedeem
Vene is een ander wordt voor ader. Veneus, wat hiervan afgeleid is, betekent dat het oedeem wat ontstaat zijn oorsprong vindt in het bloedvatenstelsel. Wanneer zich hier problemen in voordoen, kan vocht achterblijven in ledematen. Met name de opgezette enkels zijn hier een bekend voorbeeld van. Veel gedacht wordt dat alleen oudere mensen hier last van hebben. Maar ook tijdens de zwangerschap kunnen vrouwen last krijgen van deze vorm van oedeem.

Ons lymfesysteem heeft de functie vocht tussen onze lichaamscellen af te voeren naar de lymfeklieren. Deze lymfeklieren verzorgen voor een groot gedeelte ons afweersysteem.


2. Lymfatisch oedeem
Net zoals bij bloedvaten, bestaat het lymfestelsel uit kleine vaatjes, welke samen komen in steeds grotere vaten en uit eindelijk samen komen in de klieren. Uiteindelijk wordt al het vocht uit dit systeem terug getransporteerd naar ons bloedvatenstelsel.
Wanneer het lymfestelsel beschadigd raakt, ontstaat er een verminderde capaciteit om vocht af te voeren. Dit resulteert in lymfatisch oedeem.
Een beschadiging van het lymfestelsel kan ontstaan na verwijdering van lymfeklieren, bijvoorbeeld bij (verschillende vormen van) kanker. Een borst amputatie waarbij (een aantal) klieren uit voorzorg worden weg gehaald of bestraald worden, zijn hiervan het meest bekende voorbeelden.
Een minder bekend voorbeeld zijn huidinfecties of andere beschadigingen van de huis. Omdat de lymfestelsel zo dicht onder het huidoppervlakte ligt en daarnaast zo nauw betrokken zijn bij onze afweer, kunnen (tijdelijke) huid-defecten een risico vormen voor het ontstaan van lymfeoedeem. 

In bovenstaande voorbeelden wordt gesproken van secundair lymfeoedeem. Maar lymfeoedeem kan ook ontstaan door een genetische afwijking. Hierbij is van af de geboorte al een verminderde capaciteit van het lymfestelsel waardoor lymfeoedeem kan ontstaan. Dit wordt primair lymfeoedeem genoemd.

 

3. Lip oedeem
Lipoedeem onderscheidt zich van veneus en lymfeoedeem, doordat het eigenlijk niet al te veel met “vocht” te maken heeft. Lip is een ander woord voor vet; of te wel ‘Vet-oedeem’. Bij Lipoedeem is er sprake van overtallig vet in de ledematen. Vaak zijn hierbij de heupen en benen veel breder dan de taille. Iemand met lipoedeem kan shirt maat 36 hebben, maar 44 rond de heupen. Hoe hard er ook geprobeerd wordt om af te vallen, de regio waar het lipoedeem zich uit, zal niet veel van omvang veranderen.
De precieze oorzaak is nog altijd niet helemaal helder. Echter weten we wel dat de oorzaak vaak hormonaal is. Ook zijn genen een belangrijke factor. Vrouwen hebben meer kans om lipoedeem te ontwikkelen dan mannen.

Adres Nassaulaan

Nassaulaan 2a,
2628GH Delft
Telefoon: 015-7009731